

Els últims mesos del 2007 els varem dedicar a la construcció de 40 caixes niu destinades al programa de conservació del xoriguer petit que porta a terme des de fa gairebé dues dècades.
El xoriguer petit és una espècie de petit falcònid, són ocells migradors que passen l’època estival a la península, on crien, i hivernen a l’Àfrica. A partir dels 70 es produeix una important davallada de la població passant de 50.000 parelles estimades a la península ibèrica a principis de la dècada a 5.000 parelles el 1980, i a la extinció l’any 1986. Les causes d’aquesta davallada són variades i constitueixen un mosaic, la pressió que hi ha sobre els ocells i els problemes que els afecten són diferents depenent del lloc i l’època de l’any. A partir dels programes de reintroducció i conservació les colònies de xoriguer petit es poden tornar a trobar a Catalunya.
La principal mesura ex-situ (fora de l’ambient natural) és la cria en captivitat, que a Catalunya es produeix als centres de recuperació de fauna salvatge de Vallcalent a Lleida i de Torreferrussa a Santa Perpètua de la Mogoda (Barcelona).

Un cop els individus criats en captivitat estan llestos s’inicia el procés d’alliberament. La tècnica utilitzada és el Hacking, i per portar-la a terme s’utilitzen caixes niu artificials com les que hem construït.
A part, les caixes també s’utilitzen per potenciar colònies de cria natural ja establertes o per induir a la formació de noves colònies. A part de les caixes també s’utilitzen teules de ventilació especialment modificades per afavorir la nidificació.

La ocupació de les caixes per part de parelles permet en ocasions la captura d’individus nascuts en llibertat, això permet anellar-los i prendre una sèrie de dades d’interès científic. En el cas concret dels xoriguers petits a Catalunya se’ls posa una anella de color i una anella de PVC amb 3 dígits que permet la lectura des de certa distància, això facilita la identificació i el seguiment dels individus a les colònies en època de cria.
Esperem, doncs, que aquestes 40 noves caixes serveixin per donar un cop de mà tant als polls que aquest any surtin dels centres de cria com per les parelles que tornen un any més a criar a les nostres terres.